17 toimijan yhteishankkeessa on monia lähestymistapoja muovien kestävään kiertotalouteen. Yhteistä niille on se, että saadaksemme Suomessa muovien kiertotalouden aikaan, täytyy koko yhteiskuntamme kantaa vastuunsa muoveista. Siihen tarvitaan yhteiskunnan muutosta, jonka tueksi PlastLIFE-hanke tuottaa puolueetonta asiantuntijatietoa ja työkaluja kiertotalouden mahdollistamiseksi ja muovijätteen aiheuttamien haittojen ehkäisemiseksi kuluttajille, muoviteollisuudelle, kierrätysyrityksille, päättäjille sekä opiskelijoille ja tutkijoille.
Eri organisaatioiden työ on käynnistynyt kevään aikana. Hankkeessa työskentelemme muun muassa näiden parissa:
- Pohjois-Karjalan haja-asutusalueella etsitään järkeviä toimintamalleja, jolla jätemuovi saadaan pois vääristä paikoista kustannustehokkaasti ja mahdollisimman vähän luonnonvaroja käyttäen
- Helsingin kaupunki tehostaa infrarakentamisen muovien kiertotaloutta esimerkiksi selvittämällä, onko katu- ja viherrakentamisen suunnittelusta mahdollista löytää tapoja välttää turhaa suodatinkankaiden käyttöä maaperässä. Suodatinkankaat aiheuttavat mikromuovipäästöjä.
- Jyväskylän yliopisto tutkii biohajoavina markkinoitujen muovien hajoamisnopeutta vesiympäristössä, sekä muovienvaikutuksia eliöille, esimerkiksi niiden lisääntymiskyvylle.
- Suomen ympäristökeskus kokoaa monipuolisen tutkijoista, yrityksistä ja poliitikoista koostuvan sidosryhmäjoukon, jonka kanssa luomme Suomen muovitiekartan kehittämiseen muutospolkuja ja toimenpide-ehdotuksia.
- Pidä Saaristo Siistinä kampanjoi roskaantumisen ehkäisemiseksi
Valtakunnallinen seitsemän vuotta kestävä hanke polkaistiin liikkeelle aivan viime vuoden lopulla. Hanke saa rahoitusta EU:n LIFE-ohjelmasta.
Kiinnostavatko aiheet sinua ja yhteisöäsi?
”Meillä on valtava haaste, jonka selättämiseen tarvitsemme kaikkien suomalaisten apua. Me hankkeessa toimivat haluamme tehdä yhteistyötä kunta- ja yritysverkostojen, tapahtumajärjestäjien, järjestöjen ja kaikkien muoveista kiinnostuneiden kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä ja tuo yhteisösi mukaan talkoisiin”, kehottaa erikoistutkija Helena Dahlbo Suomen ympäristökeskuksesta.
Etsimme ratkaisuja muovien kestävään kiertotalouteen näistä toimista:
- Vähennetään muovien turhaa kulutusta
- Seis roskaantumiselle
- Muovijäte talteen ja hyötykäyttöön tuotteissa
- Korvataan fossiilisia raaka-aineita
- Haitalliset aineet hallintaan
- Rakentamis- ja purkutoiminnan muovit hallintaan
- Maa- ja puutarhatalouden muovit hallintaan
- Yhteistyöllä ratkaisuihin
- Uutta liiketoimintaa
- Vahvistetaan osaamista
- Kartutetaan tietopohjaa muoveista ja niiden vaikutuksista
Tule mukaan yhteistyöhön. Tutustu PlastLIFE-hankkeeseen(siirryt toiseen palveluun) ja ota yhteyttä!
Lisätiedot
Erikoistutkija Helena Dahlbo, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 095, helena.dahlbo@syke.fi
Erikoistutkija Sari Kauppi, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 268, sari.kauppi@syke.fi
Linkkejä
Hankkeen verkkopalvelu plastlife.fi(siirryt toiseen palveluun)
Suomen muovitiekartta(siirryt toiseen palveluun) (ympäristöministeriö)
Tämä uutinen on siirretty 16.4.2025 verkkosivujen uudistamisen yhteydessä uudelle alustalle, ja siinä mahdollisesti olleet kuvat ja liitetiedostot eivät ole enää käytössä. Alkuperäisen julkaisupäivän linkit ja lisätietojen antajat eivät välttämättä enää pidä paikkaansa.